Na samom jugu Evrope nalazi se Italija, država koja spada u najlepše države sveta, i koja sa razlogom svake godine okuplja sve veći broj turista. Idealno je smeštena na Apeninskom poluostrvu, a u njenom sastavu se nalaze i tri ostrva: Sicilija, Elba i Sardinija.
Pravu kopnenu granicu ima samo na severu gde se graniči sa Austrijom, Švajcarskom, Francuskom i Slovenijom. Na severu je okružena hladnim Alpima, na istoku, zapadu i jugu morem, a u samom središtu zemlje se pored brdovitih predela i brojni antički vinogradi. Prijatnu mediteransku klimu odlikuju duga i topla leta bez padavina i hladne i vlažne zime. Kad pomislite na Italiju, svakako prvo Vam na pamet ne padaju planine i jezera. Međutim, upravo je takav slučaj sa severom zemlje. Svake godine mnogi turusti odlaze na Alpe na zimovanje, odnosno lepo vreme koriste kako bi posetili Komo, Mađore ili jezero Garda. U centralnoj Italiji Firenca, kao centar renesanse, zaokuplja pažnju mnogobrojnih znatiželjnih putnika. Tu, u galeriji Ufici, nalaze se dela Botičelija, Da Vinčija, Ticijana. Glavni grad Italije je Rim sa 2,7 miliona stanovnika, i za razliku od Firence u kojoj sve vrvi od turista, u Rimu možemo naći mnoge rođene Rimljane. Koloseum, Panteron, Vatikan su znamenitosti koje svakako morate videti prilikom posete Rimu. Na jugozapadu nezaobilazna odrednica je Napulj, grad gde je nastala prva pica. Iz Napulja se na samo 25 kilometara nalazi arheološko nalazište Pompeja, i mistični Vezuv pri čijoj se erupciji 29. avgusta 79 godine naše ere Pompeja nestala pod lavom i pepelom. Na samoj „štikli“ popularne čizme, na najjužnijem delu Italije nalaze se regioni Apulija i Kalabrija.
Putovanje u Italiju je prava odluka
Svaki region Italije je poseban sam po sebi, pa se tako mnogi slažu da postoji kulturni jaz između severa i juga. Sever je okrenut više hladnijem austrijskom i bavarskom stilu života za razliku od temperamentnijih južnjaka.
Šta reći za hranu i italijanske obroke što već ne znate? Italijanska kuhinja predstavlja pravi zaštitni znak Apeninskog poluostrva, miks koji hrani sva Vaša čula. Međutim, njihova kuhinja je mnogo više od pice, sladoleda i paste (koje prosečan Italijan pojede 25 kilograma tokom godine). Italijanska kuhinja je savršenstvo, na perfektan način ukomponovana ukusna hrana koja predstavlja osnov mediteranske ishrane. U pitanju su tradicionalno negovane namirnice koje se konzumiraju kada su najbolje.